Bloggen om att jobba smartare
Jobba smartare med AI – Din nya outtröttliga kollega
Teknologins främsta syfte bör alltid vara att förbättra människors liv. AI representerar en fantastisk möjlighet att göra just det, men det är upp till oss – ledare, beslutsfattare, medarbetare och medborgare – att styra denna teknik mot positiva och meningsfulla framsteg.
Från solstol till skrivbord – Tips för en effektiv återkomst till jobbet
Solen har lagt sig, sanden är skakad från skorna och det verkar som att verkligheten återvänder, vilket betyder en sak – det är dags att gå tillbaka till jobbet. För många kan tanken på detta kännas överväldigande och kanske till och med lite skrämmande. Men med rätt inställning och några praktiska tips kan du göra återgången till jobbet inte bara smidig utan även inspirerande.
5 tankar om morgondagens arbetsliv
Hur påverkar AI och ChatGPT människan i arbetslivet? Gustav Molnar delar i sin krönika med sig av fem tankar om morgondagens arbetsliv.
Möteskultur – en spegling av organisationskulturen
Enligt en studie från Harvard står medarbetarnas uppfattning av möteskulturen i direkt relation till hur nöjda de är med sina jobb. Jag vill påstå att möteskulturen är en direkt spegling av organisationskulturen. Låt oss borra lite i den tanken
Självledarskap vs Medarbetarskap
De senaste åren har allt fler organisationer insett styrkan av att lyfta begrepp som ”självledarskap” och medarbetarskap”. Två begrepp som blivit allt mer befästa inom moderna organisationssystem och det postpandemiska arbetslivet. I mina dialoger med ledare inom olika organisationer så upplever jag dock att det har gått lite inflation på begreppen och de har tenderats att blandas ihop. I denna artikel ska jag därför ge mig på att sortera lite klarhet i begreppen.
Skaffa dig en avslutningsrutin
Ibland kan det vara svårt att släppa tankarna på jobbet när du avslutar arbetsdagen. Ett beprövat hjälpmedel för att undvika detta är att införa en så kallad ”avslutningsrutin” i slutet av arbetsdagen, som hjälper dig att mentalt checka ut från jobbet.
Inre motivation – den enda hållbara motivationen
Avsaknad av inre motivation är ett av de största hindren för att jobba smart och effektivt. Men vad är egentligen motivation och vad har forskningen lärt oss om hur vi kan möjliggöra så pass hög motivation som möjligt?
Digital stress – Vad är det och vad kan du göra åt det?
Människor i arbetslivet tar idag in en överväldigande mängd information och notiser från en mängd olika appar och system. Det är inte ovanligt att informationsarbetare växlar mellan applikationer över 10 gånger per timme under en arbetsdag samtidigt som ljudet av e-postnotiser plingar vart femte minut. Det allt mer uppkopplade och digitala arbetslivet har lett till ett folkhälsoproblem som vi kallar “digital stress”.
Hantera konflikter med NVC – “Non violent communication”
Kommunikationsproblem och känslan av att vi inte förstår varandra är något som är en vardag i såväl familjerelationer som arbetsrelationer. Om du vill bemästra konsten att hantera social förändring och konflikthantering så rekommenderar jag dig varmt att fördjupa dig inom NVC – Nonviolent Communication
7 tankar om framtidens arbetsliv – Postcovid
I skrivandets stund håller organisationer världen över på att anpassa sina arbetsplatsstrategier för det postpandemiska arbetslivet. På den strategiska agendan handlar det om långt mycket mer än distansarbete.
Dags att sätta 10 ggr högre mål?
Är du bra på att sätta personliga mål? Hur höga mål brukar du sätta för dig själv och tillåter målen att du kan nå din fulla potential? Får målen dig att tänka utanför boxen eller är dem blott baserade på en måttlig förbättring utifrån var du befinner dig idag?
Konsten att hantera feedback
Med en bra metodik för att ge och ta feedback skapas bättre förutsättningar för att en feedback-kultur ska blomstra. Feedback är ofta svårt att både ge och få eftersom vi är rädda för att såra andra, och för att själva bli sårade. Därför är den psykologiska tryggheten mellan individer i en grupp en avgörande nyckel för att sänka tröskeln till konstruktiv feedback.
Varför allt fler bolag ger bonus till medarbetare som sover gott
Sover du gott om nätterna? Det hoppas jag att du gör. Studier visar nämligen att människor med goda sömnvanor är betydligt mer produktiva än andra. Sömn har dessutom visat sig ha en stark koppling till förbättrad hälsa och förmågan att hantera stress.
Har du kontroll över din inre elefant?
Din hjärna består av två övergripande system. Det ena systemet är rationellt och det andra systemet är emotionellt. Socialpsykologen Jonathan Haidt använder en analogi i sin bok ”The happiness Hypothesis” där han beskriver det mänskliga sinnet som en rationell ryttare som rider på en känslostyrd elefant.
5 skäl att ha grönska och växtlighet i din arbetsmiljö
Hur kommer det sig att patienter på sjukhus som har ett fönster mot naturen tillfrisknar fortare än andra, och vad säger studierna egentligen om växters påverkan på arbetsplatsproduktivitet? I denna artikel resonerar jag runt följande 5 skäl till att ha grönska och växtlighet på kontoret:
3 goda skäl till att sluta multitaska
Upplever du att du är effektiv när du gör flera saker samtidigt? Då är det dags att tänka om. Multitasking är ett av de största hindren för att möjliggöra välmående och produktivitet i arbetslivet. Flera oberoende studier visar att multitasking ökar din stress, sänker ditt IQ och gör dig uppemot 40 procent mindre produktiv
“Flow State” – Konsten att hamna i ett högpresterande flöde
Om du tänker på den senaste gången som du utförde en aktivitet där du var totalt närvarande och upplevde att tid och rum försvann, så befann du dig sannolikt i det tillstånd som den ungerska psykologiprofessorn Mihaly Csikszentmihalyi refererar till som ”Flow state”.
Skratta dig själv till ökad produktivitet
När skrattade du på jobbet senast? Förhoppningsvis var det inte allt för länge sedan. Det sägs att ett gott skratt förlänger livet, men visste du att oberoende forskning från institut såsom MIT och London Business School visar att skratt och humor har en stark koppling till välmående, kreativitet och produktivitet?
Gustav Molnar är nominerad till Årets talare 2022
Idag är jag glad över att ha blivit nominerad till årets talare 2022 av MySpeaker Sweden. Jag är nominerad inom kategorin "Det digitala arbetslivet" tillsammans med 4 andra fantastiska talare, och nu är det upp till folket att rösta på vem som ska kamma hem...
Var är du just nu? Har du ett låst eller växande mindset?
”Det behövs inte mycket för att bli lycklig – allt finns inom dig, i ditt sätt att tänka” /Markus Aurelius Var är du just nu? Hur ofta stannar du upp och reflekterar över den frågan? Då menar jag inte rent fysiskt var du befinner dig. Nej, jag menar var du befinner...
Vad vill du åstadkomma för meningsfullt när du blir stor?
Allt för få människor känner det nödvändiga engagemanget för att ta sig ann arbetsdagen. Ett engagemang som är kritiskt för att vi som människor och organisationer ska nå vår fulla potential.
7 förutsättningar för att jobba smartare
Att jobba smartare innebär att du kan lägga mer tid och energi på de saker i livet som är betydelsefulla för dig. Det kan handla om dina livsmål, din personliga tillväxt, din hälsa och dina relationer. Att jobba smartare handlar inte om att jobba hårdare. Det handlar...
Jobba smartare på distans? Gustav Molnar delar sina tankar i Jobb360-podden
Gustav Molnar gästar Jobb360-podden för att dela sina tankar om att jobba smartare på distans.
Ledarskap i den digitala arbetsmiljön
En av mina mest bokade föreläsningar under 2021 är “Ledarskap i den digitala arbetsmiljön”. Innehållet bygger på konkreta och forskningsbaserade exempel samt egen erfarenhet.
10 tips för att jobba smartare på distans
Idag bjuder jag på en kortfilm om att jobba hemifrån. Filmen innehåller 10 tips för hur du kan jobba smartare och möjliggöra ett mer hållbart arbetsliv på distans.
Utmärkelsen “Årets profil inom distansarbete”
Wow! Idag är jag oerhört stolt över att ha tilldelats utmärkelsen “årets profil inom distansarbete”
Att hitta motivation och drivkraft vid distansarbete
Idag tar jag mig ann utmaningen med att hitta motivation. Varför? För att ett flertal studier indikerar att allt för många människor finner det svårare att hitta motivationen när vi jobbar hemma.
5 frågor att ställa om arbetsplatsen post Covid19
En fråga som debatterats flitigt i mina nätverk den senaste tiden är huruvida arbetslivet någonsin kommer att bli sig likt igen? Är tiden då kontorsarbetare pendlade till kontoret måndag till fredag för att arbeta 8-17 förbi? Eller är det stundande distansarbetandet...
Arbeta hemifrån i tider av Coronavirus? 5 tips för att lyckas med en vinnande jobba-hemma-kultur
Här kommer 5 tips till er som är nyfikna på hur organisationer i framkant går till väga för att odla en vinnande jobba-hemma-kultur. Något som jag upplever att många organisationer brottas med. Noterbart är att allt fler organisationer med framgång har infört så kallade “spelregler” eller “goda vanor” för beteenden på det digitala kontoret.
10 tips för att lyckas med digital transformation
Vad gör organisationer i framkant som framgångsrikt lyckas driva både digital och kulturell transformation med fokus på människor och beteenden? Ta del av Gustav Molnars 10 sammanfattade tips
5 tankar om att jobba smartare och må bättre
I skrivandets stund sitter jag på snabbtåg nr 430 på väg från Göteborg till Stockholm. Jag har borrat in mina hörlurar i öronen och placerat min arbetsdator på det lilla fällbara bordet framför mig. Jag njuter av den här stunden, glatt medveten om att jag kan arbeta fokuserat och någorlunda ostört i drygt tre värdefulla timmar. Plötsligt plingar ljudet av ett nytt e-post till i min mobil och jag blir påmind om att det inte finns något som heter “out-of-the-office” längre. I det nya arbetslivet är vi ständigt ett klick bort från kontoret.
7 nycklar för att förändra beteenden vid digital transformation
Alla människor, oavsett ålder och erfarenhet, har rätt att älska sitt jobb och att förvänta sig en digital arbetsmiljö som möjliggör sömnlös samverkan och produktivitet oavsett tid och plats. Verkligheten är dock att de flesta människor upplever en förvirring och...
Låt inte HR bli den nya syndabocken för digital transformation
Häromdagen blev jag inbjuden till att tala på ett HR-event på Microsoft riktat mot HR-chefer. Temat var HR-strategier för digital transformation. Eventet blev fullbokat omgående och gästades av 200 nyfikna HR-personer. En tanke som slog mig var att om denna inbjudan...
7 lärdomar och insikter från digitala mästare
För att överleva i en värld av ständig förändring krävs förvisso investeringar i ny teknik. Framgång handlar dock allt mer om beteenden, engagemang och medarbetarskap. Framgång handlar om att möjliggöra en kultur som är självledande, innovativ och förändringsbenägen.
Den “digitala” förvirringen
Egentligen handlar det bara om ledarskap, strategi och arbetsplats i en allt med digital värld.
Sluta prata om ytterligare ett system
De senaste åren har jag blivit besatt av att förstå varför vissa ledare och organisationer lyckas så otroligt mycket bättre än andra med att driva förändring i en allt mer digital värld. Varför lyckas endast ett fåtal med att låsa upp nycklarna till de digitala...
10 sanningar om produktivitet på arbetsplatsen
Förmågan att vara produktiv som individ, team och organisation är en nyckelfaktor för att vara konkurrenskraftig i en allt mer föränderlig och digital värld. Det har under årens lopp förekommit en hel del spännande forskning på ämnet produktivitet. Nedan följer en...
15 tips för en vinnande möteskultur
I min jakt på att bidra till värdeskapande och välmående arbetsplatser har jag genom årens lopp ställt följande fråga till ledare och medarbetare inom i samtliga organisationer jag har fått äran att konsulta för; Vilka är de tre största tidstjuvarna i din vardag som...
Ledarskap för välmående arbetsplatser i en föränderlig värld
Vad gör din organisation för att säkerställa en hållbar och värdeskapande arbetsplats i den digitala eran? Dagens arbetsplatser står inför tsunamis av förändringsvågor som rubbar den kontroll som för många människor är en hörnsten för trygghet. För att skapa hållbara...
7 utmaningar i den digitala arbetsplatsen
Den digitala arbetsplatsen har de senaste åren blommat upp till en allt högre prioritet på ledningens agenda. Anledningen är bland annat ökade förväntningar från medarbetarna, nya beteenden och löften med ny teknik. De senaste åren har vardagen för medarbetarna...