“Flow State” – Konsten att hamna i ett högpresterande flöde

av | jan 3, 2022 | 0 Kommentarer

Skriven av Gustav Molnar

Modern Worklife Evangelist - On a mission to inspire people to a smart, meaningful and sustainable worklife

“A person can make himself happy or miserable, regardless of what is actually happening outside just by changing the contents of consciousness.” /Mihaly Csikszentmihalyi

Är du medveten om vad som får dig att hamna i ett högpresterande tillstånd? Om du tänker på den senaste gången som du utförde en aktivitet där du var totalt närvarande och upplevde att tid och rum försvann, så befann du dig sannolikt i det tillstånd som den ungerska psykologiprofessorn Mihaly Csikszentmihalyi refererar till som ”Flow state”. Detta kraftfulla medvetandetillstånd inträffar när du blir helt uppslukad av en aktivitet och går bortom din reflekterande självmedvetenhet samtidigt som en djup känsla av kontroll uppstår. På sätt och vis kan detta tillstånd jämföras med när barn leker. I detta hyperfokuserade tillstånd så är du lycklig, välmående och extremt produktiv. Det är som att du går på automatik och att du lättsamt “flödar” fram genom ditt arbete. Flödestillståndet leder till engagemang i utmanande aktiviteter eftersom du måste sätta allt högre standarder för dig själv för att bibehålla flödet. Csikszentmihalyis studier visar att följande sju förhållanden inträffar när en person är i flödestillståndet “Flow State”:

1. Fullkomligt involverade i det vi gör – 100 procent fokus och koncentration.
2. En känsla av extas – att stå utanför vardagens verklighet.
3. Hög grad av inre klarhet – att veta vad som behöver göras.
4. Övertygelse om att aktiviteten är genomförbar – din kompetens är tillräcklig.
5. En känsla av lugn – inga bekymmer och en känsla av att växa bortom egots gränser.
6. Tidlöshet – Helt fokuserad på nuet, timmarna verkar gå förbi på några minuter.
7. Inre motivation – vad som än skapar flödetillståndet blir en egen belöning.

Genom att balansera graden av utmaning i samband med att du utvecklar din skicklighet kan du försätta dig i detta underbara tillstånd. För att behålla flödestillståndet behöver du öka graden av utmaning i samband med att du utvecklar din skicklighet. Ju högre upp till höger i diagrammet som du kan försätta dig desto högre kommer din känsla av extas och välbefinnande att vara.

Flödestillståndet är vanligt förekommande inom studier och sport. Föreställ dig en stavhoppare som förbereder sig mentalt inför ett hopp i ett tävlingssammanhang. I huvudet finns inget annat är ett 100 procent fokus på aktiviteten. Stavhopparen har lagt ribban på en lagom utmanande nivå, men är övertygad om sin skicklighet att ta sig över hindret. Även barn har en fantastisk förmåga att försätta sig själva i ett flödestillstånd. Se bara på hur barn agerar och hur kreativt de uppträder när de kliver in i en lekpark eller på ett lekland.

Flödestillstånd i relation till lycka
Det är lätt att ha en föreställning om att lycka är associerat med saker som ökad inkomst, ett större hus eller en finare bil. En omtalat studie av Myers och Diener från 1995 visar dock på att lycka inte står i direkt relation till ökad inkomst. Studien visar att om du når extrem framgång såsom att vinna på lotto eller lyckas i affärssammanhang, så kommer du enbart få ett tillfälligt tillstånd av ökad lycka, inte ett bestående. Enligt Csikszentmihalyi är lycka någonting optimeras genom att försätta dig själv i ett ”flow state”. När du befinner dig ett detta tillstånd har du en hög känsla av lycka. På sätt och vis kan vi därför säga att flödestillstånd är detsamma som ett lyckotillstånd.

Hur försätter du dig själv i ett flödestillstånd?
Att komma in i detta flödestillstånd är inte något som händer “av misstag”. Du kan faktiskt sätta dig själv i flödestillstånd proaktivt genom att vara medveten om vad som får just dig att komma dit. För att du ska hamna i flödestillståndet där du är som mest produktiv så vill du inte att det du gör är för utmanande, då detta kan leda till oro och en känsla av ångest där du tvivlar på din förmåga att slutföra en uppgift eller lyckas en aktivitet. Detta kan liknas vid att ladda ner spelet ”Angry birds” till din telefon. Om första nivån hade varit för svår och utmanande hade du förmodligen inte blivit förtrollad av spelet. Du hade sannolikt gett upp, slutat med spelet och raderat det från din telefon. Detsamma gäller om spelet hade varit för enkelt. Då hade du förmodligen blivit uttråkad och slutat att spela av den anledningen. Tillverkaren av Angry Birds har förmodligen studerat exakt hur utmanande varje nivå ska vara i samband med att den som utövar spelet ökad sin grad av skicklighet. Genom att balansera graden av utmaning i samband med att du utvecklar din skicklighet kan du försätta dig i det som Csikszentmihalyi benämner som ”flödestunneln”. För att behålla ditt flödestillstånd behöver du öka graden av utmaning i samband med att du utvecklar din skicklighet. Ju högre upp till höger i diagrammet som du kan försätta dig desto högre kommer din känsla av extas och välbefinnande att vara. För att komma till en hög grad av extas behöver du hitta något som du brinner för. Du behöver även ständigt sträva efter att bli bättre på det samtidigt som du skruvar upp dina utmaningar. Lärdomen här är att du ständigt bör söka dig bort från att ha ångest, från att vara uttråkad och från att känna dig apatiskt. Känslan av apati infinner sig exempelvis när du kväll efter kväll sätter dig framför TV:n i ett tillstånd som vare sig är utmanande eller utvecklar dina färdigheter.

Lycka till med att hitta ditt “flow”

/Gustav

0 kommentarer

Kommentera

sv_SESvenska
%d bloggare gillar detta: