Skratta dig själv till ökad produktivitet

av | dec 29, 2021 | 0 Kommentarer

Skriven av Gustav Molnar

Modern Worklife Evangelist - On a mission to inspire people to a smart, meaningful and sustainable worklife

”Laughter is the shortest distance between two people”

/Victor Borge

När skrattade du på jobbet senast? Förhoppningsvis var det inte allt för länge sedan. Det sägs att ett gott skratt förlänger livet, men visste du att oberoende forskning från institut såsom MIT och London Business School visar att skratt och humor har en stark koppling till välmående, kreativitet och produktivitet? Givet denna fantastiska insikt, är det då inte märkligt att barn i förskolan skrattar i snitt 400 gånger per dag, medan samma siffra för vuxna är blott 15 gånger per dag? Allt fler organisationer och företagsledare har nu börjat agera för att få in mer lekfulla element i medarbetarnas vardag. Det är allt mer vanligt förekommande att anlita skrattcoacher som bara jobbar med skratt och humor i syfte att reducera stress och öka välmående hos medarbetarna.

De övergripande positiva effekterna av humor på individers hälsa och arbetsliv sammanfattas enligt nedan i en studie som publicerades i Journal of Managerial Psychology år 2012.

Hälsopåverkan Påverkan i arbetet
Förhindrar utbrändhet Ökar arbetsplatstillfredsställelse
Ökar välbefinnandet Ökar prestationsförmågan
Motverkar stress Minskar frånvaron
Hjälper i hantering av svåra situationer (coping) Ökar samhörigheten mellan medarbetare

Resultat av studien tyder på att humor är starkt förknippat med ökad prestation, medarbetarnöjdhet och sammanhållning i arbetsgrupper. Humor hjälper även människor att hantera svåra och utmanande situationer, samtidigt som det bidrar till förbättrad hälsa i form av minskad utbrändhet, lägre stress samt mindre arbetsfrånvaro hos medarbetare.

VAD ÄR SKRATT OCH VAD HÄNDER I HJÄRNAN NÄR VI SKRATTAR?

Skrattet är något som är gemensamt för människor världen över i alla kulturer. Även bebisar som är blinda och döva skrattar trots att de aldrig har sett eller hört någon annan människa skratta. Skratt är en fysisk reaktion som består av rytmiska, hörbara sammandragningar av diafragman och andra delar av andningsorganen. När du skrattar frigörs endorfiner, som är kroppens ”må bra-hormon”. Dessa endorfiner minskar smärta och stress. Vid genomförande av magnetröntgen av hjärnan hos individer som skrattar genuint märks en ökad aktivitet i följande områden:

Hypotalamus En del i hjärnan som påverkar vakenhet, smärtupplevelse, matsmältning och blodtryck.

Parietal operculum En del i hjärnan som ansvarar för förnimmelser som exempelvis hudkontakt och temperatur.

Amygdala – En del i hjärnan som processar minnen, tar beslut och ger känsloreaktioner (historiskt oerhört viktigt för vår överlevnad).

Höger cerebellum En del i hjärnan som påverkar visuell uppmärksamhet, språk och att känna in hur andra människor mår.

Ventromedial prefrontal cortex En del i hjärnan som ökar mängden hormoner och endorfiner som är kända för att minska smärtupplevelse och öka känslan av välbefinnande.

SKRATT ÖKAR PRODUKTIVITET

Enligt en studie av Journal of Labour Economics framgår att människor som har nära till att skratta är cirka 10 procent mer produktiva än andra. Under studien genomfördes bland annat ett experiment där deltagarna fick titta på roliga videoklipp. Resultatet visade att de som skrattade till det roliga videoklippet fick mer gjort under arbetsdagen än deltagarna som inte skrattade.

SKRATT KAN FÅ DIG ATT UPPFATTAS SOM MER KOMPETENT

Kan vi verkligen uppfattas som seriösa och kompetenta när vi skrattar och tillämpar humor? Borde vi inte vara allvarliga för att uppfattas som kompetenta? Enligt en studie från Harvard år 2016 så kan humor få dig att uppfattas som mer kompetent. Studien visar dock att det finns en påtaglig risk med att tillämpa humor i sitt ledarskap. Framgångsrik tillämpning av humor i ledarskapet är oerhört kraftfullt, men humor som landar fel kan skada kultur och bidra till att vi tappar vår status. Tänk därför till på hur du tillämpar humor genom att känna av gruppdynamiken och aldrig skämta på någons bekostnad. Skratta gör vi bäst med varandra. Inte åt varandra.

SKRATT KAN STÄRKA DITT IMMUNSYSTEM

Skratt hjälper till att öka blodflödet, vilket är bra för ditt hjärta.  Forskare vid Indiana State University har funnit ett starkt samband mellan skratt och kroppens förmåga att besegra sjukdomar. I studien fann man att skratt kan stärka immunförsvaret med upp till 40 procent. När vi skrattar så frigörs endorfiner som får oss att må bättre. När du har en bra mängd med endorfiner i ditt system så är du bättre skyddad från sjukdomar och virus. Detta är så pass vedertaget att skratt ofta används i terapiform. Du kanske har hört talats om ”skratterapi” eller ”skrattyoga”?

SKRATT BIDRAR TILL ÖKAD TILLIT OCH TRYGGHET MELLAN KOLLEGOR

När du skrattar tillsammans med andra människor så förstärks er relation. Det är 30 gånger vanligare att vi skrattar tillsammans än ensamma. Genom att skratta bidrar ni till en mer öppen relation, ni bygger starkare band och skapar förutsättningar för ökad tillit. Följden blir att grupper som kan skratta tillsammans får en starkare känsla av tillhörighet, vilket i sin tur bidrar till ökad psykologisk trygghet vilket är en av de främsta faktorerna för högpresterande team.

SKRATT MÖJLIGGÖR KREATIVITET

Lekfullhet och humor ökar kreativiteten i arbetsgrupper. Det har psykologen Samuel West kunnat visa genom ett experiment vid Lunds universitet där 300 personer fick delta i både konventionella möten och mer lekfulla övningar. Resultatet visade tydligt att de som hade ett mer lekfullt möte agerade mer kreativt.

SKRATT BIDRAR TILL REDUCERAD STRESS

Om du känner dig stressad så är det varmt rekommenderar att inför mer skratt i din vardag. När du skrattar minskar nivån av stresshormoner, såsom kortisol, i kroppen.

VAD KAN DU GÖRA FÖR ATT INTRODUCERA OCH ÖKA SKRATTANDET I DIN VARDAG?

  • Hitta dina personliga humorsammanhang. Genom att vara medveten om vilken typ av humor du skrattar till så blir det lättare för dig att fylla på med mer skratt i din vardag.

  • Visualisera fördelarna med att skratta. Genom att öka medvetenheten kan ni tillsammans göra det kulturellt accepterat att ha lite roligare på jobbet.
  • Omge dig med barn och låt dig uppslukas av deras naturliga lektillstånd. Hänge dig till 100 procent till barnens lekfulla fantasi. Har du inga egna barn så har du säkert någon kompis eller närstående som har småbarn som är leksugna.
  • Överväg att ta in en skrattcoach för att genomföra skrattövningar och öka medvetenheten på nästa företagsevent.

Så för att avsluta denna artikel med ett skratt så vill jag dela med mig av det skämt som utsetts till “världens roligaste skämt” i en studie genomförd av den brittiska psykologiprofessorn Richard Wiseman, tillsammans med The British Association for the Advancement of Science. På ett år laddades 40 000 skämt upp, och över 350 000 personer från 70 länder röstade fram följande skämt som vinnare…

Två jägare är ute i skogen när en av dem kollapsar. Han verkar inte andas och hans blick är tom. Den andre jägaren sliter upp sin mobiltelefon och ringer 112. Han flämtar: “Min kompis är död! Vad ska jag göra?” Larmoperatören säger: “Ta det lugnt. Jag hjälper dig. Försäkra dig först om att han verkligen är död.” Det blir tyst. Sedan hörs ett skott. Jägaren kommer tillbaka i luren: “Ok, nu då?”

0 kommentarer

Kommentera

sv_SESvenska
%d bloggare gillar detta: