Från solstol till skrivbord – Tips för en effektiv återkomst till jobbet

by | Aug 9, 2023 | 0 comments

Skriven av Gustav Molnar

Modern Worklife Evangelist - On a mission to inspire people to a smart, meaningful and sustainable worklife

Solen har lagt sig, sanden är skakad från skorna och det verkar som att verkligheten återvänder, vilket betyder en sak – det är dags att gå tillbaka till jobbet. För många kan tanken på detta kännas överväldigande och kanske till och med lite skrämmande. Men med rätt inställning och några praktiska tips kan du göra återgången till jobbet inte bara smidig utan även inspirerande.

1. Reflektera över din semester

Innan du stegar i på kontoret, ta en stund att reflektera över din semester. Tänk tillbaka på dina favoritögonblick under ledigheten. Det hjälper dig inte bara att behålla de goda minnena, utan ger också perspektiv på varför du jobbar hårt – för att kunna uppleva dessa stunder av frihet och glädje.

2. Påminn dig själv om vad som driver dig

Efter en avkopplande semester kan det initialt kännas utmanande att hitta rätt fokus. Vad driver dig i ditt yrke? Är det personlig utveckling, att göra en skillnad eller kanske ambitionen om en kommande befordran? Genom att reflektera över din inre motivation kan du tända gnistan som kickstartar din arbetslust.

3. Planera din första arbetsdag (hitta något att fira)

För att undvika känslan av att vara överväldigad, börja med att planera din första arbetsdag i förväg. Skriv en lista över uppgifter du behöver ta itu med, prioritera dem och sätt upp realistiska mål för vad du kan åstadkomma. Kanske börjar du med att sortera din inkorg eller ha en uppföljningsmöte med kollegor. Innan du avslutar din arbetsdag, ta en stund och reflektera över vad du har slutfört. Hitta något att fira och ge dig själv en boost!

4. Hantera din tid och förväntningar

Det är lätt att känna att du behöver komma ifatt med allt direkt, men kom ihåg att det är okej att ta det steg för steg. Använd tidshanteringsverktyg och tekniker, som Pomodoro-tekniken, för att hjälpa dig fokusera på en uppgift i taget.

5. Prioritera ditt arbete – gör rätt saker!

Att ha mycket att göra är inte detsamma som att vara effektiv. Träna på din förmåga att göra rätt saker rätt. När du är tillbaka, gå igenom din inkorg, uppgiftslista och möten. Bestäm vilka som är viktigast och vilka som kan vänta. Genom att prioritera uppgifterna kan du undvika onödig stress.

6. Minska möten de första dagarna

Om det är möjligt, försök att skjuta upp eller begränsa antalet möten direkt efter din semester. Detta ger dig tid att verkligen fokusera på din arbetsbörda och komma tillbaka i rutinen.

7. Ta regelbundna pauser

Särskilt de första dagarna. Det hjälper dig att inte bli överväldigad och att behålla din semesterenergi längre. En snabb promenad, några djupa andetag eller bara några minuters sträckning kan göra underverk för ditt fokus.

8. Var snäll mot dig själv

Kom ihåg att det är helt naturligt att känna sig lite ur balans när man återvänder från ledighet. Acceptera dina känslor och vet att det kommer att kännas mer bekant inom kort.

Med hopp en en bra start på den stundande hösten!

/Gustav Molnar

 

0 Comments

Leave a Reply

en_GBEnglish (UK)
%d bloggers like this: