Produktivitet vs Effektivitet?

Nyckeln till att jobba smartare handlar om att utföra produktiva handlingar så pass effektivt som möjligt. Värdet som skapas av en process eller enskild handling är produkten av dess produktivitet och effektivitet. Det är dock väldigt många som blandar ihop begreppen ”effektivitet” och ”produktivitet”. Vad det i grunden handlar om är följande.

Effektivitet handlar om att göra rätt saker

Produktivitet handlar om att göra saker rätt

Effektivitet är ett mått på graden av måluppfyllelse som handlar om ”vad” du gör. För att veta om något är effektivt behöver du därför veta vad målet är. Om du utför en aktivitet som för dig närmare ett önskat mål så är handlingen effektiv.

Produktivitet lägger ingen vikt på ”vad” du gör. I sin enklaste form handlar det om din förmåga att kunna producera något. Produktivitet handlar om ”hur” du utför de aktiviteter som du tagit dig ann att utföra. Det handlar om att sätta dig själv i en rörelse mot en önskad riktning så långt som det bara går. Det handlar om att göra dagliga framsteg till dina mål med smartaste möjliga insatser.

Du kanske är bra på att göra saker rätt, men ställ dig själv frågan; Gör du verkligen rätt saker som för dig närmare dina önskade mål?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.