Digital arbetsmiljö i offentlig sektor

För några veckor sedan fick jag möjligheten att tala på Digitala Strategidagarna för Offentlig sektor. I publiken satt människor med högt driv och engagemang för att skapa bästa möjliga värde för medborgarna genom att använda de möjligheter som digitaliseringen ger. För att kunna skapa värde för medborgarna krävs hållbara medarbetare med hög förmåga att samarbeta och vara produktiva. Jag passade därför på att ta pulsen på hur publikens syn är på den befintliga digitala arbetsmiljön; 

Några spontana reflektioner; Jag är imponerad och glad över att dessa människor brinner för vad de gör (snitt 4.0 på frågan om man älskar sitt jobb) Vad gäller övriga resultat är jag tyvärr inte förvånad. Den digitala arbetsmiljön är enormt eftersatt, inte bara inom offentliga verksamhet. Min erfarenhet är att det ofta behövs ett ”skifte i mindset” i ledningen vad gäller arbetsmiljö. Många av de yrkesroller jag träffar spenderar över 70% av sin vardag i den digitala arbetsmiljön och merparten av tiden går till icke-värdeskapande aktiviteter såsom att söka- och återskapa information. Det finns så mkt smart teknik idag för att effektivisera arbetsmiljön och det finns gott om eldsjälar som är villiga att driva förändring, men de flesta organisationer har en tendens att brista i beteenden och ledarskap. Alla mål är meningslösa (även de mätbara) om de inte bryts ner till konkreta beteenden. Ska människor börja använda ny teknik måste den vara oerhört intuitiv, men det viktigaste av allt; vi måste sluta med invanda beteenden för att möjliggöra nya, då är vi tillbaka till ruta ett; Ledarskap och engagemang!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.